Wat is het verschil tussen groene, zwarte en witte thee!
Groene thee:
Is in het oosten zo populair dat het daar doorgaans gewoon thee noemt. Steeds meer mensen ontdekken groene thee. Dat is maar goed ook.
Bij de meeste groene thee zitten heel wat anti-oxidanten en die zijn erg goed voor ons lichaam.
Positieve eigenschappen
-
Werkt kalmerend
-
De anti-oxidanten werken kankerremmend en anti-bacterieel
-
Betere spijsvertering
-
Verkleint de negatieve effecten van ons LDL cholesterol (slecht cholesterol) en vergroot de effecten van goed choresterol HDL.
-
Groene thee bevat ook theïne, hetzelfde als cafeïne. Dit heeft een licht stimulerend effect op ons zenuwstelsel. Een kop groene thee bevat gemiddeld 30 mg theïne. (Een kop koffie bevat gemiddeld 75 mg).
Zwarte thee:
Het verschil met groene en witte thee is, dat voor zwarte thee de theeblaadjes geoxideerd worden. Na het plukken van de theeblaadjes op de plantages, worden de blaadjes gekneusd waardoor sappen en enzymen vrij komen. Door aanraking met zuurstof zorgen de enzymen voor de verandering in kleur van de theeblaadjes: van groen naar donkerbruin en zwart. Door de theeblaadjes te drogen, stopt het oxidatie proces en heeft de zwarte thee uiteindelijk zijn karakteristieke kleur, smaak en aroma.
Positieve eigenschappen
-
De theïne in zwarte thee kan het gevoel van vermoeidheid wegnemen, echter zal u dan wel een aantal koppen zwarte thee per dag moeten drinken
-
Goed tegen stress. Het zorgt voor ontspanning en het stresshormoon “cortisol” neemt af wanneer je regelmatig zwarte thee drinkt. Zelfs in spanningsvolle situaties.
-
Sommige onderzoeken wijzen uit dat het de bloeddruk verlaagt.
Witte thee:
Witte thee is amper of niet gefermenteerd en dus ook bijna niet bewerkt. Zowel witte als groene thee worden niet geoxideerd: in plaats van de blaadjes te kneuzen om vrij spel te geven aan de lucht, worden theeblaadjes net gekoesterd opdat deze niet zouden beginnen te 'roesten'.
Het verschil in groene en witte thee zit hem in de soorten blaadjes die gebruikt worden: voor witte thee worden enkel de allerjongste scheutjes gebruikt. Hierdoor is witte thee het "puurste" en bevat ze nog alle natuurlijke antioxidanten. Bovendien is witte thee zeer goed voor de huid, verkleurt deze soort je tanden niet en is het goed voor mensen met (kans op) diabetes. De theesoort bevat ook amper cafeïne, maar heeft iets minder smaak ook en kleur.